In Buitenhof start deze zomervakantie The Better Earth Guerrilla, een nieuwe creatieve gemeenschap van straattheaterartiesten uit het land en bewoners uit Delft die in vakanties theater gaat maken voor een beter klimaat. De thuisbasis van het collectief is het voormalige clubhuis van voetbalvereniging Delfia. De plannen zijn voortvarend, want de eerste theaterweek Making Mother Earth is in de laatste week augustus en een week later staat de eerste voorstelling al op Delfts straattheaterfestival Mooi Weer Spelen in het Poptapark.

Iedereen vanaf elf jaar kan gratis meedoen, niet alleen als acteur, danser, muzikant of zanger maar ook als maker van de kostuums, decors en video’s, verzorger van de gemeenschappelijke maaltijden of als medewerker in de organisatie.

De theatervakantieweek Making Mother Earth is van maandag 23 tot en met zaterdag 28 augustus 2021.

Tryout 3 en 11 september                                                                                                                                                                                Optreden zondag 12 september


theaterweek Making Mother Earth
Niemand kent de toekomst, het coronavirus kan de plannen wijzigen, maar als het aan de initiatiefnemers Mooi Weer Spelen, Rode Feniks en Mobiele Clowniek Fabriek ligt, gaat de theatervakantieweek in Buitenhof door. En als het coronaveiligheidsprotocol van Mooi Weer Spelen wordt goedgekeurd, wordt Mother Earth alsnog een hoogtepunt van deze Mooi Weer Spelen.

Eigenlijk zou Mother Earth vorig jaar juni als The Pink Floyd Delft Experience het grote spektakel van Mooi Weer Spelen op de Markt zijn, met een hoofdrol voor de vermaarde, Delftse Pink Floyd tribute band Pink Project. Die grootse versie van Mother Earth is wegens corona verplaatst naar volgend jaar.

Coronaveiligheid
Festivalleider Frank Koenen: ‘Die grote show hebben we met een jaar moeten uitstellen, maar we gaan al wel aan de slag. In het Poptapark . En we werken zoveel als mogelijk buiten aan de kostuums, het decor en aan de scenes, dat is het veiligst. Er kan ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds gewerkt worden, van te voren kies je welk dagdeel je aan welke repetitie of atelier deelneemt en wanneer je mee-eet.  Zo kunnen we veilig plannen.’

Klimaatcrisis
‘Door corona lijkt het misschien minder urgent, maar de klimaatverandering gaat ook onverminderd door. We maken van de nood een deugd, we hebben nu een jaar langer te tijd om naar de grote Marktshow toe te werken. Het plan is om met elkaar, met iedereen die graag theater maakt, zich in willen zetten voor een betere wereld, zichzelf wil ontwikkelen, zijn tijd zinvol en gezellig wil besteden, in vakantieweken als creatieve gemeenschap bij elkaar te komen en steeds een nieuwe versie van Mother Earth te maken. We kozen voor buitentheater, want dat is de meest democratische vorm van theater. Als je buiten optreedt, kan iedereen komen kijken.’

We denken dat we zo met steun van fondsen en sponsors die cultuur en klimaat ook belangrijk vinden een theatergemeenschap kunnen ontwikkelen die met klimaatshows door het land gaat trekken. Voor de aanstaande zomereditie hebben we al steun van Gemeente Delft, Fonds 1818, Delftse Fondsen en het Rabobank Coöperatiefonds Zuid-Holland Midden, voor de herfsteditie en voor verder werven we momenteel.

Creatieve gemeenschap
Het is niet willekeurig dat de vier initiatiefnemers, de stichtingen Theaterfestival Delft, Rode Feniks en Mobiele Clowniek Fabriek, samen in Buitenhof The Better Earth Guerrilla beginnen. De stichtingen werken vaker onderling samen, maar niet eerder alle vier in één project. Ieder maakt zich sterk voor een betere kwaliteit van leven. Theaterfestival Delft bevordert met bewoners het creatieve klimaat van de stad en de kwaliteit van het Nederlandse buitentheater, Rode Feniks versterkt bewoners(-initiatieven) in Buitenhof en clownscollectief Mobiele Clowniek Fabriek prikkelt mensen in hun creatieve zelfexpressie, werkt vooral met kinderen en met kinderen en jongeren met een geestelijke en/of lichamelijke beperking vanuit de naast gelegen buurt Poptahof.

Informatie en opgeven
Bezoek de informatieavond Making Mother Earth op woensdag 12 augustus om 20:00 uur in Voormalig Delfia Mozartlaan 664 Delft. Of geeft je op via één van de initiatiefnemers of via mooiweerspelen.nl. Of bel Frank Koenen 06 28273746.