..is een project wat de clowns van De Vrolijke Noot uitvoeren. Alles voor een lach en om blijere bewoners te krijgen in de instellingen, waar deze extra aandacht zo hard nodig is. 

Wij proberen hun isolement en eenzaamheid te verzachten met een moment van geluk. Of een spontane lach. Als de clowns op bezoek zijn, is er aandacht en plezier. En dat werkt positief. Het brengt afleiding in hun soms zwaar bestaan. Veel ouderen zijn ook na een bezoek nog vrolijk en meer ontspannen. Soms eten ze weer wat beter, of slapen makkelijker.  

 

De clowns spelen voor ouderen met dementie in zorginstellingen of in dagopvang. Een bezoek van onze clowns kan door de zorginstellingen zelf geboekt worden, maar ook cadeau gegeven worden (in overleg met de zorginstelling). 

Onze clowns zijn professioneel geschoolde spelers op het gebied van theater, clownsspel en improvisatie. Daarnaast hebben zij affiniteit met ouderen met dementie en ervaring in de omgang met deze mensen. In duo’s reizen ze door Nederland om dementerende bewoners van zorginstellingen te bezoeken. 

 

De clowns zijn professionele en moderne clowns: zij dragen wel aparte, kleurige kleding en een rode neus, maar niet of nauwelijks schmink. Ze richten zich volledig oordeelloos en met respect op de mens achter de ziekte dementie. De bewoner is de hoofdpersoon en het spel is afgestemd op hun belevingswereld. De clown registreert elk signaal en elke reactie en neemt alles serieus. Hij dringt niets op, maar nodigt onbevangen uit tot contact, interactie en vrolijkheid. En brengt de oudere met dementie met een lach weer even in het nu. 

 

Onze clowns komen in duo’s, in de ochtend tussen 10.00 en 12.00 of in de middag tussen 14.00 en 16.00 uur. Zij zijn één uur eerder aanwezig om het bezoek voor te bespreken met de contactpersoon van de zorg instelling. Na afloop blijven zij nog een half uur om zich om te kleden en te evalueren. Per dagdeel bezoeken zij tussen 12 en 30 bewoners, verdeeld over maximaal 4 huiskamers. Indien gewenst bezoeken onze clowns ook bewoners die op bed verblijven. De kosten per dagdeel bedragen € 400,- exclusief BTW